Recept sharing: Surinaamse eksikoekoe

Wat is dat nu? Een eksikoekoe, klinkt heel raar, maar het betekent gewoon een eierkoek, alleen deze eierkoek is vele malen luchtiger en smeuïger dan de Nederlandse eierkoek (en is eigenlijk een cake en geen koek). Dit recept, is mijn holy grail (zoals ze dat ook wel in makeupland zeggen). Holy grail wil zeggen dat het gewoon supergoed is. Aan dit recept heb ik echt superlang gewerkt, want eksikoekoe is geen makkelijk recept. Als je het verkeerd doet dan 'valt' de cake, waarbij de onderste laag van de cake heel dik wordt. Om de cake luchtig te houden is er maar 1 ding voor nodig: het beslag lang laten kloppen/mixen. 2 jaar geleden had ik geen keukenmachine en moest ik het beslag met de handmixer mixen, voor wel 45 minuten lang! Nou dat vond ik echt zonde van mijn tijd, terwijl ik die tijd beter had kunnen gebruiken om de bakpan te bekleden met bakpapier of de boter smelten of iets dergelijks.

Dus na een paar keer met de handmixer  besloot ik om een grote investering te doen: het aanschaffen van een echte Kitchenaid! Tot op vandaag heb ik daar geen spijt van gehad want wat geniet ik toch van mijn mooie geweldige snelle mixer met natuurlijk de heerlijke resultaten. Ok, nu het recept, na veel trial and error heb ik het recept getweaked tussen het origineel recept van de eksikoekoe en het biscuitrecept, voor een hele hoge cake kun je 10 eieren gebruiken. Als je het iets lager wilt maken of kleiner, dan kun je ook minder eieren gebruiken. De hoeveelheid eieren dat je gebruikt, heeft invloed op de overige ingrediënten. Als je bijvoorbeeld 6 eieren gebruikt, dan heb je weer 6 eetlepels, suiker, boter en bloem nodig, capish? Klik op "Meer lezen" voor het recept.


Benodigdheden:
10 eieren (au bain marie opgewarmd, in heet water)
10 eetlepels suiker
1 theelepel vanille essence
1 theelepel amandel essence
10 afgestreken eetlepels zelfrijzend bloem
10 gesmolten eetlepels boter (Bona) ---> 6-7 volle eetlepels boter

1. De tien eieren in een kom met warm water plaatsen. In de tussentijd dat dat warm wordt, begin je tien eetlepels suiker, 1 theelepel vanille essence en amandel essence in een beslagkom te plaatsen. Vervolgens doe je de eieren erbij. Mix dit geheel voor 45 minuten op de hoogste snelheid van je keukenmixer, ook als je een keukenmachine (Kitchenaid/Kenwood) hebt.
*Denk erom hoe hoger de snelheid, des te beter dit is om een luchtige cake te krijgen
2. Na 30 minuten, begin je alvast de boter te smelten, meestal zijn 6/7 volle eetlepels boter voldoende voor de hoeveelheid van 10 gesmolten eetlepels. De boter moet schuimen en hoort niet supergeel te zijn, nadat de schuim van de boter afneemt tijdens het koken, zul je zien dat de kleur geel minder zal worden. Koel de boter vervolgens af.
*Het is superbelangrijk om de boter wat af te laten koelen. Vandaar dat dit gedaan moet worden voordat het beslag klaar is. De boter moet eruit zien als olie en hoort niet warm te zijn. In de wintertijd wil de boter namelijk stollen en dit wil je dus voorkomen, dus op tijd beginnen met het smelten van de boter zodat je genoeg tijd hebt om dit af te laten koelen. Wat je ook kunt doen om de boter snel af te koelen, is in een kom koud water te zetten en het pannetje met boter in die kom plaatsen. Wanneer het water warm wordt, het water weggooien en weer koud water erbij doen totdat de boter niet meer warm aanvoelt. 
3. Nadat de boter is gesmolten, verwarm de oven (200 graden Celsius).
4. Vervolgens knip je bakpapier voor de bakvorm. Ik gebruik altijd een ronde springvorm. Het beslag zal rijzen tot waar het rijzen kan. Ik vind het altijd superleuk om een superhoge cake te hebben. Om dit te krijgen, knip ik bakpapier in de vorm van de ronde onderkant en twee lange brede stroken die iets hoger zijn dan de randen van de bakvorm. *Het gebruik van bakpapier scheelt een hoop schoonmaakwerk overigens.
5. Nadat het beslag 45 minuten is geklopt, verminder je de snelheid naar de tweede stand van de mixer. Vervolgens plaats je de 10 afgestreken eetlepels zelfrijzend bloem erbij. Nadat het bloem erin zit, laat je het geheel voor 2 minuten door mixen zodat er geen klontjes meel in komt te zitten.
6. De mixer kun je nu wegdoen, deze heb je niet meer nodig. Plaats 10 eetlepels gesmolten boter in het beslag. Naast het truukje dat het beslag 45 minuten gemixed moet worden is het andere dat je de gesmolten boter met een spatel door het beslag 'schept'.
7. Giet het beslag gelijk in een pan bekleed met bakpapier of boter. Nadat je het gegoten hebt, zul je de gesmolten boter zien. Dit is niet erg en gebeurt ook bij mij. Pak de spatel erbij en schep het beslag weer zodat je geen gesmolten boter meer kan zien.
8. Plaats de pan in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius, laat de cake 10 minuten oprijzen. Dit is echt heel cool om te zien, want je ziet na die 10 minuten dat de cake echt super is gerezen!
9. Na 10 minuten, verminder je de ovenwarmte van 200 Celsius naar 170/175 Celsius en laat je vervolgens 30 minuten bakken. *In de regel mag de ovendeur in de eerste 30 minuten van het bakken van een cake, nooit open anders 'valt' de cake hoogstwaarschijnlijk.
10. Vervolgens maak je de oven open (de cake heeft dan 40 minuten lang staan bakken) en prik je met een caketester/sateprikker/vork of de cake droog is, meestal is dit wel het geval bij mij. Zoniet, dan laat je de cake nog 10 minuten in de oven, totdat de prikker droog eruit komt.
11. Een echte Surinaamse eksikoek is niet compleet zonder er wat suiker overheen te strooien en suikermuisjes ter decoratie. Dankzij deze decoratie kan iedere Surinamer de eksikoekoe herkennen ;-)
*Strooi de suiker en suikermuisjes gelijk over de cake zodra het uit de oven is, omdat de cake nog warm is zullen de suikermuisjes wat plakken aan de cake (don't worry het zal niet superplakkerig worden, helemaal niet zelfs). Als je wacht wanneer de cake koud wordt en dan de suikermuisjes overheen strooit dan zullen de suikermuisjes geheid eraf 'rollen' en dan heb je dus geen mooi laagje suikermuisjes zoals het echt hoort. 

Dit recept is gewoon tha bomb! Mensen vragen mij altijd om deze cake te maken, dat wil natuurlijk wat zeggen. Omdat ik zolang aan dit recept hebt gewerkt met trial and error, zou ik het leuk vinden dat als je het recept uitprobeert een comment achter kunt laten of het recept is gelukt of niet. Dat zou ik namelijk supertof vinden om te horen!

Labels:

Tasty Nilou's: Recept sharing: Surinaamse eksikoekoe

09 januari 2012

Recept sharing: Surinaamse eksikoekoe

Wat is dat nu? Een eksikoekoe, klinkt heel raar, maar het betekent gewoon een eierkoek, alleen deze eierkoek is vele malen luchtiger en smeuïger dan de Nederlandse eierkoek (en is eigenlijk een cake en geen koek). Dit recept, is mijn holy grail (zoals ze dat ook wel in makeupland zeggen). Holy grail wil zeggen dat het gewoon supergoed is. Aan dit recept heb ik echt superlang gewerkt, want eksikoekoe is geen makkelijk recept. Als je het verkeerd doet dan 'valt' de cake, waarbij de onderste laag van de cake heel dik wordt. Om de cake luchtig te houden is er maar 1 ding voor nodig: het beslag lang laten kloppen/mixen. 2 jaar geleden had ik geen keukenmachine en moest ik het beslag met de handmixer mixen, voor wel 45 minuten lang! Nou dat vond ik echt zonde van mijn tijd, terwijl ik die tijd beter had kunnen gebruiken om de bakpan te bekleden met bakpapier of de boter smelten of iets dergelijks.

Dus na een paar keer met de handmixer  besloot ik om een grote investering te doen: het aanschaffen van een echte Kitchenaid! Tot op vandaag heb ik daar geen spijt van gehad want wat geniet ik toch van mijn mooie geweldige snelle mixer met natuurlijk de heerlijke resultaten. Ok, nu het recept, na veel trial and error heb ik het recept getweaked tussen het origineel recept van de eksikoekoe en het biscuitrecept, voor een hele hoge cake kun je 10 eieren gebruiken. Als je het iets lager wilt maken of kleiner, dan kun je ook minder eieren gebruiken. De hoeveelheid eieren dat je gebruikt, heeft invloed op de overige ingrediënten. Als je bijvoorbeeld 6 eieren gebruikt, dan heb je weer 6 eetlepels, suiker, boter en bloem nodig, capish? Klik op "Meer lezen" voor het recept.


Benodigdheden:
10 eieren (au bain marie opgewarmd, in heet water)
10 eetlepels suiker
1 theelepel vanille essence
1 theelepel amandel essence
10 afgestreken eetlepels zelfrijzend bloem
10 gesmolten eetlepels boter (Bona) ---> 6-7 volle eetlepels boter

1. De tien eieren in een kom met warm water plaatsen. In de tussentijd dat dat warm wordt, begin je tien eetlepels suiker, 1 theelepel vanille essence en amandel essence in een beslagkom te plaatsen. Vervolgens doe je de eieren erbij. Mix dit geheel voor 45 minuten op de hoogste snelheid van je keukenmixer, ook als je een keukenmachine (Kitchenaid/Kenwood) hebt.
*Denk erom hoe hoger de snelheid, des te beter dit is om een luchtige cake te krijgen
2. Na 30 minuten, begin je alvast de boter te smelten, meestal zijn 6/7 volle eetlepels boter voldoende voor de hoeveelheid van 10 gesmolten eetlepels. De boter moet schuimen en hoort niet supergeel te zijn, nadat de schuim van de boter afneemt tijdens het koken, zul je zien dat de kleur geel minder zal worden. Koel de boter vervolgens af.
*Het is superbelangrijk om de boter wat af te laten koelen. Vandaar dat dit gedaan moet worden voordat het beslag klaar is. De boter moet eruit zien als olie en hoort niet warm te zijn. In de wintertijd wil de boter namelijk stollen en dit wil je dus voorkomen, dus op tijd beginnen met het smelten van de boter zodat je genoeg tijd hebt om dit af te laten koelen. Wat je ook kunt doen om de boter snel af te koelen, is in een kom koud water te zetten en het pannetje met boter in die kom plaatsen. Wanneer het water warm wordt, het water weggooien en weer koud water erbij doen totdat de boter niet meer warm aanvoelt. 
3. Nadat de boter is gesmolten, verwarm de oven (200 graden Celsius).
4. Vervolgens knip je bakpapier voor de bakvorm. Ik gebruik altijd een ronde springvorm. Het beslag zal rijzen tot waar het rijzen kan. Ik vind het altijd superleuk om een superhoge cake te hebben. Om dit te krijgen, knip ik bakpapier in de vorm van de ronde onderkant en twee lange brede stroken die iets hoger zijn dan de randen van de bakvorm. *Het gebruik van bakpapier scheelt een hoop schoonmaakwerk overigens.
5. Nadat het beslag 45 minuten is geklopt, verminder je de snelheid naar de tweede stand van de mixer. Vervolgens plaats je de 10 afgestreken eetlepels zelfrijzend bloem erbij. Nadat het bloem erin zit, laat je het geheel voor 2 minuten door mixen zodat er geen klontjes meel in komt te zitten.
6. De mixer kun je nu wegdoen, deze heb je niet meer nodig. Plaats 10 eetlepels gesmolten boter in het beslag. Naast het truukje dat het beslag 45 minuten gemixed moet worden is het andere dat je de gesmolten boter met een spatel door het beslag 'schept'.
7. Giet het beslag gelijk in een pan bekleed met bakpapier of boter. Nadat je het gegoten hebt, zul je de gesmolten boter zien. Dit is niet erg en gebeurt ook bij mij. Pak de spatel erbij en schep het beslag weer zodat je geen gesmolten boter meer kan zien.
8. Plaats de pan in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius, laat de cake 10 minuten oprijzen. Dit is echt heel cool om te zien, want je ziet na die 10 minuten dat de cake echt super is gerezen!
9. Na 10 minuten, verminder je de ovenwarmte van 200 Celsius naar 170/175 Celsius en laat je vervolgens 30 minuten bakken. *In de regel mag de ovendeur in de eerste 30 minuten van het bakken van een cake, nooit open anders 'valt' de cake hoogstwaarschijnlijk.
10. Vervolgens maak je de oven open (de cake heeft dan 40 minuten lang staan bakken) en prik je met een caketester/sateprikker/vork of de cake droog is, meestal is dit wel het geval bij mij. Zoniet, dan laat je de cake nog 10 minuten in de oven, totdat de prikker droog eruit komt.
11. Een echte Surinaamse eksikoek is niet compleet zonder er wat suiker overheen te strooien en suikermuisjes ter decoratie. Dankzij deze decoratie kan iedere Surinamer de eksikoekoe herkennen ;-)
*Strooi de suiker en suikermuisjes gelijk over de cake zodra het uit de oven is, omdat de cake nog warm is zullen de suikermuisjes wat plakken aan de cake (don't worry het zal niet superplakkerig worden, helemaal niet zelfs). Als je wacht wanneer de cake koud wordt en dan de suikermuisjes overheen strooit dan zullen de suikermuisjes geheid eraf 'rollen' en dan heb je dus geen mooi laagje suikermuisjes zoals het echt hoort. 

Dit recept is gewoon tha bomb! Mensen vragen mij altijd om deze cake te maken, dat wil natuurlijk wat zeggen. Omdat ik zolang aan dit recept hebt gewerkt met trial and error, zou ik het leuk vinden dat als je het recept uitprobeert een comment achter kunt laten of het recept is gelukt of niet. Dat zou ik namelijk supertof vinden om te horen!

Labels: